Detta Ska Du Tänka På Gällande Referenser Till Jobbansökan

Två män skakar hand

Detta Ska Du Tänka På Gällande Referenser Till Jobbansökan

av Daniela Nattsén i Söka jobb 15/02/2023 0 comments

Om det är dags att uppge referenser har du klarat dig ytterligare ett steg på vägen, grattis! Nu är rekryteraren och företaget verkligen intresserade av dig på allvar och vill nu säkerställa att det du uppgett stämmer.

En referens är en person som känner dig bra och vet hur du jobbar och är som person. Det är vanligtvis en chef, arbetsledare eller kollega.

Lästips: Söka jobb via VXOjobb vs. arbetsförmedlingen, hur det fungerar att jobba deltid och vem det passar för och så är det att söka jobb utan utbildning.

Hur du ska tänka gällande jobbreferenser

Det dina referenser säger om dig kommer påverka den bild rekryteraren hittills har fått av dig och kan, beroende på tjänst och process, bli avgörande för om du blir anställd eller ej. Det är därför viktigt att du väljer dina referenser med omsorg. Våra 3 tips att ha i åtanke är:

  1. Välj referenser som kan uppge relevant information om dig.

har du kommit så pass långt i processen att arbetsgivaren vill ha referenser är det viktigt att du väljer några som kan ge så relevant och kompletterande information som möjligt. Har du till exempel någon gammal chef i samma bransch eller en före detta arbetsledare som kan intyga att du är driven och snabbtänkt?

2. Välj några som faktiskt känner dig och kan beskriva dig och dina egenskaper bra.

Att välja en chef som du bara har träffat personligen på en personalfest för 3 år sedan är ingen bra idé. Välj istället någon som du ha jobbat nära eller haft mycket kontakt med. Kan personen beskriva dig väl och verkligen tala ärligt om hur du är och hur du bidrog till verksamheten kommer det att märkas och ge ett seriöst intryck.

3. Fråga alltid innan.

Fråga alltid om personen kan tänka sig att vara referens. På så sätt säkerställer du att personen har gett sitt godkännande och är beredd på att en rekryterare kan komma att ringa. Du ger också referensen en möjlighet att förbereda vad den ska säga om dig. Passa också på att berätta vad det är för typ av jobb så personen kan anpassa sina svar så att det blir så relevant som möjligt.

Läs mer: Våra 9 tips till dig som söker jobb, våra 5 tips för att få till ett bra CV, 7 tips när du ska skriva personligt brev samt vår guide inför arbetsintervjun.

Vilka referenser ska jag ta med?

Om du kan är det bra att välja så aktuella referenser som möjligt. Att ha en chef du hade för 10 år sedan kan tyckas vara irrelevant så försök uppge referenser som du jobbat för/nära nyligen. Att uppge din nuvarande chef är inget måste om det är så att du ännu inte meddelat att du har sökt andra jobb.

Har du inga jobbreferenser är det viktigt att veta att en referens inte nödvändigtvis behöver vara chef eller arbetsledare. Du kan uppge en lärare eller någon du samarbetat med i någon förening.

Vi på VXOjobb rekommenderar att du lämnar kontaktuppgifter till minst 3 referenser, men förbered gärna några extra om någon inte skulle vara tillgänglig när rekryteraren ringer.

Vilka referenser ska jag undvika att ha med?

Att ha med släktingar eller nära familj kan framstå som oseriöst då de kommer vara partiska. Du bör också undvika att uppge någon som du har en dålig relation med då du riskerar att personen inte säger det som du önskar. Är det så att du ändå vill uppge personen för att denne har bra information om dig, ring och fråga ändå. Säger personen ja kan du berätta för rekryteraren varför ni hade en dålig relation. Dock utan att baktala personen i fråga!

Registrera dig på VXOjobb.se

Är du jobbsökande och vill kunna söka våra lediga tjänster i Växjö med omnejd så kan du registrera dig här.

Svar på vanliga frågor:

Kan man söka jobb utan referenser?

Ja, man kan söka jobb utan referenser. Dubbelkolla bara att det inte är något som arbetsgivaren efterfrågar i annonsen då det kan leda till att du inte går vidare i processen av den anledningen.

Kan man få jobb utan referenser?

ja, det kan man. Det är absolut inte omöjligt att få jobb utan referenser! Värt att ha i åtanke är att referenserna kan ge rekryteraren den sista pusselbiten till att förstå dig som person och därmed vara avgörande om du blir anställd eller inte.

Vad är en bra jobbreferens?

En bra referens är en person som har jobbat nära dig och vet hur du är som person och hur du fungerar i olika situationer. En bra referens ska också kunna uppge så relevant information som möjligt för just den specifika tjänsten du har sökt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *