Vår Guide Inför Din Arbetsintervju | VXOjobb

en man skakar hans med rekryteraren efter en arbetsintervju

Vår Guide Inför Din Arbetsintervju | VXOjobb

av Daniela Nattsén i Söka jobb 15/02/2023 0 comments

En arbetsintervju är nästa steg efter att du har skickat in ditt CV och personliga brev. Om du har kommit så långt – grattis! Det innebär att du har lyckats fånga rekryterarens uppmärksamhet och att de vill veta mer om dig. Det absolut viktigaste är att du kommer väl förberedd till din anställningsintervju.

I den här artikeln kommer vi gå igenom hur du förbereder dig på bästa sätt, viktiga saker att tänka på under samt efter intervjun!

Lästips: Våra 9 tips till dig som söker jobb.

Förberedelser inför din arbetsintervju

Genom att förbereda dig väl inför anställningsintervjun ger du dig själv de bästa förutsättningarna att visa att du passar för tjänsten. Precis som när du skriver ditt CV och personliga brev är det viktigt att du läser på ordentligt innan och anpassar svaren efter det som arbetsgivaren efterfrågar i annonsen.

Om du vet mycket om företaget och vad tjänsten kräver kommer du dels visa att du har ett genuint intresse och att du är seriös med att du vill ha dem som arbetsgivare.

Personen som håller i intervjun har redan läst om dina arbetslivserfarenheter, kompetenser och hur du beskriver dig själv som person. Syftet med intervjun är att ta reda på ännu mer och få en bättre bild av om du kommer passa för jobbet. Fundera därför på vad du vill lyfta fram och hur du kan komplettera med mer information.

Rekryteraren kommer ställa frågor till dig under intervjun, och vårt absolut bästa tips är att förbereda svar på vanliga frågor som kan komma. Det kommer göra dig mer redo och avslappnad och du minskar risken att tappa tråden under intervjutillfället.

Vanliga frågor på en arbetsintervju är till exempel:

 • Hur skulle du beskriva dig som person?

Nu har du chansen att presentera dig. Berätta relevant information och håll det relevant. du kan till exempel berätta varför du har valt att jobba inom en viss bransch eller varför du söker dig till en annan, varför du valde att studera ett visst program etc.

 • Vad lockade dig att söka just till oss?

Visa att du har läst på om företaget och ge exempel på saker du har tagit reda på om dem. Ett exempel på det skulle kunna vara “jag valde att söka tjänsten hos er eftersom ni är ett etablerat företag med XXX anställda med goda utvecklingsmöjligheter”.

 • Vad har du för styrkor som kommer vara till nytta?

Berätta om dina styrkor och ge relevanta exempel till varför det är viktigt för just den här tjänsten.

 • Vad har du för svagheter?

När du får frågan om dina svagheter på arbetsintervju är det viktigt att du är ärlig, för ingen människa är perfekt. Utveckla också ännu mer genom att förklara hur du försöker förbättra det som du är mindre bra på. Det kan starta ett intressant resonemang.

 • Varför ska vi anställa just dig?

Här kan du lyfta fram både personliga egenskaper och arbetslivserfarenhet. Det viktigaste är att du matchar dina svar med det som de söker.

 • Hur hanterar du hög stress?

Ge några verkliga exempel på när du har befunnit dig i en stressig situation och förklara sedan hur du hanterade dem och vad du har lärt dig av det.

 • Hur fungerar du i ett team?

Även här bör du ge verkliga exempel på när du har haft ett bra samarbete samt varför det gick bra.

Om du inte har haft ett jobb innan och saknar konkreta exempel från arbetslivet kan du beskriva situationer från skolan eller vänskapsrelationer – det är mycket bättre än att bara säga “jag vet inte”!

Vi tipsar även om att förbereda några frågor till rekryteraren. Det kan vara något så direkt som att fråga “finns det något som får er att tveka på att jag passar bra för jobbet? Du får då en chans att höra hur rekryteraren tänker och motbevisa personens eventuella tvivel.

Lästips: Söka jobb via VXOjobb vs. arbetsförmedlingen, hur det fungerar att jobba deltid och vem det passar för och så är det att söka jobb utan utbildning.

 

Saker att tänka på under din arbetsintervju

När du har förberett dig är det dags att gå på intervjun. Då finns det ytterligare saker som är bra att ha i åtanke:

 • Anpassa din klädsel efter företaget.

Detta är viktigt och visar att du kommer passa in. Söker du till exempel ett kontorsjobb, klä dig därefter. Är du osäker – se bara till att klä upp dig lite och vara hel och ren – då visar du att du är seriös.

 • Gör ett bra första intryck.

Det kan tänkas vara väldigt basic, men att komma i tid, ha ögonkontakt och skaka hand på ett stadigt sätt kommer påverka rekryterarens första uppfattning om dig. Kom ihåg namnet på personen och visa att du är trevlig och social.

 • Tala inte illa om en tidigare arbetsgivare eller kollega.

Att tala illa om en före detta arbetsgivare, chef eller kollega kommer ge rekryteraren ett dåligt intryck. Det kan också bygga upp en misstanke om att du skulle prata illa om dem på samma sätt om du skulle få jobbet hos dem.

 • Försök att slappna av.

Rekryteraren har full förståelse för att du kan vara nervös, så försök slappna av och bara vara dig själv.

 • Glöm inte att sälja in dig själv.

Det har du förmodligen redan gjort i ditt CV och personliga brev, men glöm inte att göra det under arbetsintervjun också! Förklara varför just du verkligen passar och var inte blyg med att berätta om hur dina egenskaper gör just dig perfekt för tjänsten!

Efter din arbetsintervju

När intervjun är avklarad är det viktigt att du följer upp. Oftast ger rekryteraren ett datum när de beräknas vara klara med processen. Hör du inget från dem då kan du ringa eller maila och fråga hur det går. Det visar att du är angelägen. Var dock beredd på att rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden.

Är det så att du inte får jobbet kan du be om feedback och fråga dem vad det var som krävdes som du saknade. det ger dig bra lärdomar inför framtida intervjuer!

Läs mer: Faktorer som avgör ditt löneanspråk.

Registrera dig på VXOjobb.se

Är du jobbsökande och vill kunna söka våra lediga tjänster i Växjö med omnejd så kan du registrera dig här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *