Ska Du Skriva Personligt Brev? Våra 7 Tips | VXOjobb

en man sitter och skriver på en dator.

Ska Du Skriva Personligt Brev? Våra 7 Tips | VXOjobb

av Daniela Nattsén i Söka jobb 15/02/2023 0 comments

När du ska skriva personligt brev ska du lyfta fram dina personliga egenskaper och ge en bild av hur du är. du får en chans att förklara varför du söker just den tjänsten samt varför de ska välja just dig!

Ditt CV presenterar vem du är rent kompetens- och erfarenhetsmässigt, medan ditt personliga brev förklarar vem du är som person. Nedan kommer vi att gå igenom hur du skriver ett personligt brev, vad det bör innehålla samt ger våra 7 bästa tips.

Läs mer: Så skriver du ett CV, våra tips inför en arbetsintervju och faktorer som avgör ditt löneanspråk.

Hur man skriver ett personligt brev

Så, hur skriver man ett personligt brev? Det du alltid bör ha med är:

 • Dina kontaktuppgifter.

Det kan tänkas vara väldigt grundläggande, men är ganska lätt att glömma. Skriv ditt för- och efternamn, telefonnummer, mailadress och bostadsadress. Du kan även ha med ditt födelseår, till exempel 2022.

 • En inledning som fångar rekryterarens uppmärksamhet.

Om ditt personliga brev har en bra inledning kommer det att få rekryteraren att vilja läsa vidare. vi kommer gå igenom just inledningen närmare längre ner i artikeln.

 • Varför du söker just den här tjänsten och önskar ha specifikt det här företaget som arbetsgivare.

Här är det viktigt att du nämner det specifika företaget och har läst på om verksamheten innan. Genom att visa att du är genuint intresserad och har kollat upp dem ordentligt framstår du som professionell och seriös.

 • Vad du har för personliga egenskaper samt förklara varför de passar för det jobb du söker.

Du har nytta av att ha läst på om företaget även här. Genom att beskriva ingående varför just du är som klippt och skuren för rollen visar du rekryteraren varför du ska bli vald att få komma på intervju så de kan få lära känna dig bättre.

 • En beskrivning av vem du är som person och vad som motiverar dig.

Var ärlig och berätta precis vad det är som motiverar dig och varför det gör dig till en bra anställd.

 • Vad du kommer kunna bidra med på arbetsplatsen om de väljer att anställa dig.

Ta de personliga egenskaper du har beskrivit och förklara hur dem gör dig till en kompletterande länk i företaget.

 • Ett bra avslut.

Avslutet är det sista rekryteraren kommer läsa och det som kommer sätta punkt för om du verkar passande eller inte. Vi kommer gå igenom hur man avslutar ett personligt brev på ett bra sätt nedan.

Inledning till personligt brev

Inledningen till ditt personliga brev är det första intrycket. Vi rekommenderar att du börjar med att vara personlig och skriva ett meddelande till rekryteraren personligen. Står inte namnet på personen i annonsen kan du kolla om företaget har en hemsida där de visar sin personal. Genom att göra så kommer du visa att du har läst på och är seriös med din ansökan.

I inledningen kan du också ha med varför du söker just den här tjänsten på det här företaget. Det är en chans för dig att visa att du inte skickar ut identiska ansökningar till tiotals olika företag utan bara söker jobb som du tror kommer passa dig.

Du bör även skriva några av dina bästa egenskaper eller kompetenser som är passande för tjänsten. Då ökar du chansen att fånga uppmärksamhet.

Avslut till personligt brev

Att avsluta ett personligt brev på ett bra sätt är, som vi redan nämnt, mycket viktigt. Sammanfatta det som du redan har skrivit, lyft fram saker som gör dig till den perfekta kandidaten och tacka rekryteraren för att personen tog sig tid att läsa ditt personliga brev.

Du kan med fördel upprepa varför de ska anställa just dig.

Avsluta sedan med en så kallad CTA (call-to-action) där du till exempel säger att de kan kontakta dig och att du ser fram emot att få veta mer om tjänsten och företaget eller att du ser fram emot att träffa dem personligen.

Lästips: Våra 9 tips till dig som söker jobb.

Våra 7 tips till dig som ska skriva ett personligt brev

 1. Matcha ditt personliga brev med ditt CV.
 2. Visa självförtroende.
 3. Undvik klyschor.
 4. Ge exempel till allt du påstår.
 5. Tänk på ditt språk.
 6. Håll det kortfattat.
 7. Korrekturläs.

Nedan kommer vi gå igenom dessa tips i närmare detalj.

 1. Matcha ditt personliga brev med ditt CV

Rekryteraren har fått både ditt CV och ditt personliga brev, så se till att inte upprepa information som redan står i ditt CV. Se i stället till att komplettera de uppgifter du angett i CV:t, som till exempel vad du tog med dig från en tidigare tjänst och hur den erfarenheten kommer kunna bidra positivt till det jobbet du söker nu.

Läs igenom annonsen ordentligt och se om de söker efter några specifika personliga egenskaper som du har och som du kan koppla till tidigare jobb. Ett exempel kan vara att de behöver någon som är van vid att arbeta i team. Du kan då visa att du passar bra i team och berätta vad du har utvecklat för egenskaper tidigare.

 1. Visa självförtroende

Vissa gillar att sälja in sig själva, andra tycker det är jobbigt. I ditt personliga brev så är att sälja in dig själv något som du måste göra för att få komma på intervju. förklara varför du och dina egenskaper är bra och kommer kunna bidra med något positivt och kompletterande.

 1. Undvik klyschor

En rekryterare kan gå igenom hundratals, till och med tusentals personliga brev i veckan. Många använder sig av klyschor som att de “kan ha många bollar i luften” eller “är stresståliga”. Berätta i stället varför du jobbar bra under stress och ge relevanta exempel.

 1. Ge exempel till allt du påstår

Att ge exempel är precis som vi redan tagit upp väldigt viktigt. Du kan säga hur mycket positivt om dig själv och dina egenskaper, men utan exempel och en förklaring blir det bara tomma ord. Genom att ge exempel kan du trycka på varför du passar perfekt och varför rekryteraren ska kalla dig till intervju.

 1. Tänk på ditt språk

Hur du skriver speglar dig som person. Tänk på att skriva korrekt, stava rätt och inte använda slang. Om du uttrycker dig professionellt med ett språk som passar företaget kommer du också att framstå som professionell.

 1. Håll det kortfattat

Den rekommenderade längden på ett personligt brev är max 1 A4. Det kan tänkas kort, men var tydlig och ha bara med det som är relevant för tjänsten du söker. då räcker det med 1 A4!

 1. Korrekturläs

Att korrekturläsa ditt personliga brev är mycket viktigt. Du säkerställer då att du har ett korrekt språk och att du inte har med stavfel eller har slarvat någonstans. En god idé är också att be en vän eller någon i familjen att läsa igenom det. Personen kan hitta fel du själv har råkat missa!

Lästips: Söka jobb via VXOjobb vs. arbetsförmedlingen, hur det fungerar att jobba deltid och vem det passar för och så är det att söka jobb utan utbildning.

Registrera dig på VXOjobb.se

Är du jobbsökande och vill kunna söka våra lediga tjänster i Växjö med omnejd så kan du registrera dig här.

Svar på vanliga frågor:

Hur skriver man ett personligt brev?

Vi rekommenderar att du alltid har med:

 1. Dina kontaktuppgifter.
 2. En bra inledning.
 3. Varför du söker tjänsten.
 4. Vad du har för personliga egenskaper och varför de passar.
 5. En beskrivning av vem du är som person.
 6. Vad du kan bidra med.
 7. Ett bra avslut. 

Vad är ett bra personligt brev?

Ett bra personligt brev är kortfattat och specifikt skrivet för att matcha tjänsten du söker. Det bör också komplettera ditt CV med ännu mer information om vad du har för personliga egenskaper.

Vad är det för skillnad på cv och personligt brev?

Skillnaden på ett CV och ett personligt brev är att CV:t berättar om din arbetslivserfarenhet och dina kompetenser medan ditt personliga brev beskriver dig och dina personliga egenskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *