Lediga Jobb I Växjö Utan Utbildning

En kvinna jobbar i delikatessdisken i en matbutik. Hon väger upp kött.

Lediga Jobb I Växjö Utan Utbildning

av Daniela Nattsén i Söka jobb 15/02/2023 0 comments

Letar du lediga jobb i Växjö utan utbildning? Det finns många jobb du kan få utan att ha en tillhörande utbildning, och nedan kommer vi att gå igenom några av dem samt lista de bäst betalda jobben utan utbildning!

Lediga Jobb I Växjö Utan Utbildning

Söker du lediga jobb i Växjö som du kan få utan att ha en utbildning kopplat till yrket så finns det en hel del att välja mellan. Hos oss på VXOjobb kan du hitta lediga tjänster som inte kräver en specifik utbildning.

Arbetsgivaren lägger ofta stor vikt vid personliga egenskaper samt hur väl du skulle passa in i det befintliga teamet som redan finns på plats. Så länge du är en öppen person så behöver alltså inte bristen på utbildning vara ett problem.

Lästips: Våra tips när du ska skriva CV, tips när du ska skriva ett personligt brev och faktorer som avgör ditt löneanspråk.

Jobb som inte kräver utbildning

Många jobb kräver en vidareutbildning. Det kan antingen vara en yrkesutbildning som du till exempel kan läsa på yrkeshögskola eller utbilda dig till via ett gymnasieprogram, eller en utbildning på universitet/högskola.

Exempel på jobb som du kan utbilda dig till via en yrkeshögskola eller ett gymnasieprogram:

 • VVS-montör
 • Elektriker
 • Frisör
 • Bagare/konditor

Exempel på yrken som kräver utbildning på universitet/högskola:

 • Advokat
 • Läkare
 • Sjuksköterska

Det finns många olika typer av yrken som inte kräver utbildning, så du kommer garanterat kunna hitta något som passar dig. Bara några exempel är serviceyrken såsom:

 • Receptionist
 • Restaurangbiträde
 • Butiksbiträde
 • Vissa typer av säljare
 • Personlig assistent
 • Lokalvårdare

en servitris står på ett café med en bricka i händerna.

Du har också möjlighet att välja något jobb inom lager- eller produktionsbranschen. De har ofta interna utbildningar du kan gå, och de brukar ibland ingå i upplärningen.

Lästips: Söka jobb via VXOjobb vs. arbetsförmedlingen och våra tips inför din arbetsintervju.

Bäst betalda jobb utan utbildning

De jobb som är bäst betalda utan krav på utbildning är ofta som säljare eller jobb där du arbetar obekväma tider och därför får ett så kallat OB-tillägg på din lön.

Att jobba som säljare kan vara mycket krävande, men också otroligt roligt. Det är ett jobb som ofta inte kräver någon utbildning, utan det finns interna utbildningar på plats. Det är vanligt att säljare har en grundlön och sedan en provisionsbaserad lön, och den provisionsbaserade lönen höjs beroende på hur mycket du lyckas sälja. Detta innebär att du kan komma upp i en hög lön snabbt om du är duktig och visar framfötterna.

Vill du jobba i butik som till exempel mataffär eller klädbutik så får du OB-tillägg på kvällar, helger och röda dagar. Det gör att du får möjlighet att komma upp i lön om du är villig att jobba under de obekväma tiderna.

Lästips: Hur det fungerar att jobba deltid och vem det passar för och vad du ska tänka på när du väljer referenser till din jobbansökan.

Att söka jobb utan gymnasieutbildning

Om du vill söka jobb i Sverige så krävs det oftast att du har en komplett gymnasieutbildning, eller åtminstone godkänt betyg i engelska, svenska och matematik. Det finns dock jobb att söka utan gymnasieutbildning, men då krävs det att du försöker sticka ut och visar att du är driven. Här blir ditt personliga brev extra centralt om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet. Visa att du är ambitiös och villig att lära dig nya saker – det kan räcka långt.

Vanligt med hög konkurrens

Jobb som ger bra betalt utan utbildning har ofta hög konkurrens. det innebär att det är svårare att få dem eftersom det är fler sökande, men det är absolut inte omöjligt. Att visa att du är intresserad och till exempel gå in och lämna ditt CV och personliga brev personligen kan göra att du blir ihågkommen!

Här kan du läsa mer om lediga jobb i Växjö samt 9 tips till dig som söker jobb.

Registrera dig på VXOjobb.se

Är du jobbsökande och vill kunna söka våra lediga tjänster i Växjö med omnejd så kan du registrera dig här.

Svar på vanliga frågor:

Vad kan jag få för jobb utan utbildning?

Om du saknar utbildning kan du till exempel söka jobb som receptionist, lokalvårdare eller servicepersonal. Det finns även jobb i produktionsbranschen som inte kräver någon specifik utbildning.

Kolla alltid efter kvalifikationskrav i jobbannonsen så att du vet om du är kvalificerad att söka eller inte!

Vilka jobb ger bäst betalt utan utbildning?

Säljare är ett jobb som i många fall inte kräver utbildning där du har chansen att öka din lön baserat på prestation, så kallad provision. Säljare har oftast en grundlön och en provisionsbaserad del som är helt beroende av hur ånga sälj som görs.

Det innebär att du snabbt kan gå upp i lön om du är duktig och presterar bra.

Kan jag få jobb utan gymnasieutbildning?

Ja, det kan du! Många arbetsgivare kräver dock att du åtminstone har godkänt betyg i svenska, matematik och engelska, men det finns jobb du kan söka utan gymnasieutbildning. Visa framfötterna och stick ut från mängden – då ökar du dina chanser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *