Lediga Jobb I Växjö Deltid

en kalender har tre vita och en röd nål satta på olika datum.

Lediga Jobb I Växjö Deltid

av Daniela Nattsén i Söka jobb 15/02/2023 0 comments

Hos oss på VXOjobb kan du hitta både lediga jobb i Växjö på deltid och på heltid. Nedan kommer vi att gå igenom när det passar att jobba deltid samt vilka för- och nackdelar som finns.

Lediga jobb i Växjö på deltid

Söker du lediga jobb i Växjö på deltid finns det många alternativ på arbetsmarknaden som kan passa just dig. Hos oss på VXOjobb kan du hitta lediga tjänster på deltid om du av någon anledning inte vill jobba 100%.

Att arbeta deltid innebär att du jobbar till exempel 25, 30, 50, eller 80 procent av en heltidstjänst. Den teoretiska heltidstjänsten är i Sverige 40 timmar i veckan. Det är vanligt att arbetsgivare har tjänster på deltid, till exempel i butiks- eller restaurangbranschen.

Lästips: Så är det att söka jobb utan utbildning och hur du ska tänka gällande referenser till din jobbansökan.

Då passar det bra att jobba deltid

Det finns många anledningar till att arbetstagare väljer att jobba deltid. Bara några exempel kan vara att du vill spendera mer tid med dina barn, genomföra studier på sidan av eller bara inte vill jobba 40 timmar i veckan utan värderar annat högre.

Att få livspusslet att gå ihop kan vara svårt om man vill hinna med både barn, sociala relationer, träning och återhämtning, och en tjänst på deltid kan göra det möjligt att få ihop pusslet lättare.

Det finns dock både för och nackdelar med att arbeta deltid, och nedan kommer vi att gå igenom dessa och förklara i närmare detalj.

Fördelar med att jobba deltid

  • Det kan öka motivationen och engagemanget i arbetet.
  • Det kan öka arbetsprestationen.
  • Du få mer tid över till annat. 

Det kan öka motivationen och engagemanget i arbetet

Om du känner att du får tid att andas och ta igen dig mellan dina arbetspass kan det vara så att du känner dig mer motiverad och orkar vara mer engagerad i dina arbetsuppgifter.

Det kan öka arbetsprestationen

Att känna att du får en chans till återhämtning och paus kan också leda till att du gör ett bättre jobb och får mer gjort under den tiden du faktiskt är på jobbet. Om så är fallet kan du känna en större tillfredsställelse efter din arbetsdag.

Du få mer tid över till annat

Många väljer att arbeta deltid just för att få tid över till att göra annat. Det kan vara att spendera mer tid med vänner och familj, förbättra hälsan genom träning eller bara få den återhämtning som behövs. Alla fungerar olika och för vissa passar det helt enkelt bättre att ha en heltidstjänst.

Lästips: Att söka jobb hos VXOjobb vs arbetsförmedlingen, så skriver du ett bra personligt brev och våra 5 tips när du ska skriva CV.

Nackdelar med att jobba deltid

  • Du får en lägre lön.
  • Det påverkar pensionen.
  • Förändras din situation finns det inte alltid möjlighet till att gå upp i tjänst.

Du får en lägre lön

Att arbeta mindre innebär också att du får mindre i lön. Det kanske är något som spelar större roll för vissa och mindre för andra, men det är något som du måste ha med i beräkningarna om du vill söka en deltidstjänst.

Det påverkar pensionen

Din allmänna pension är inbetalningar som gjorts baserat på din lön. Är du anställd av en arbetsgivare som har kollektivavtal så har du också en tjänstepension. Även denna påverkas av din lön och är kopplas till faktorer såsom om du jobbar deltid, anledningen till att du arbetar deltid samt din ålder.

Förändras din situation finns det inte alltid möjlighet till att gå upp i tjänst

Söker du en tjänst på deltid är det de timmarna som arbetsgivaren behöver dig och kan garantera dig. Skulle det vara så att du senare ändrar dig och vill gå upp i heltid finns det inga garantier att arbetsgivaren kan ge dig mer tid, utan du kan då behöva söka arbete någon annanstans för att få den procent du önskar.

Lästips: Våra 9 tips till dig som söker lediga jobb, vad som avgör ditt löneanspråk och så förbereder du dig inför din anställningsintervju.

Registrera dig på VXOjobb.se

Är du jobbsökande och vill kunna söka våra lediga tjänster i Växjö med omnejd så kan du registrera dig här.

Svar på vanliga frågor:

Vad innebär det att jobba deltid?

Att jobba deltid innebär att du arbetar en viss procent av det som motsvarar en heltidstjänst (som vanligtvis är 40 timmar i veckan). Det kan vara till exempel 25, 30, 50, 75 eller 80 procent av en heltidstjänst.

Vilka fördelar finns det med att jobba deltid?

Det finns många fördela med att jobba deltid. Några exempel är att du kan spendera mer tid med vänner och familj och kan känna mer motivation på jobbet eftersom du får tid att varva ner och slappna av.

Vilka nackdelar finns det med att jobba deltid?

Det finns några nackdelar med att jobba deltid. Till exempel så får du en lägre lön och därmed påverkas din pension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *